Térinformatika (Drón, Műhold)

Az alap csomagunk tartalmaz alap műholdas adatokból származó indexeket
és emellett egyéni elemzéseket is biztosítunk ügyfeleink számára!

Műholdas adatok használata!

A műholdas adatok használata egyre inkább elterjedt a mezőgazdaságban, mivel lehetővé teszik a talaj, a növények és az időjárás viszonyainak távoli érzékelését. Ez lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy hatékonyabban kezeljék a földterületeiket és növeljék a terméshozamot, miközben minimalizálják a költségeket és a környezeti hatásokat.

A műholdak által nyújtott adatok közé tartozik például a talajnedvesség, a növényzet fejlődése és állapota, a tápanyagok jelenléte a talajban, a hőmérséklet, a csapadékmennyiség és a napsugárzás mennyisége. Ezek az adatok összekapcsolhatók más adatforrásokkal, például a talajmintázás, a meteorológiai állomások vagy a drónok által nyújtott adatokkal, hogy segítsenek a gazdálkodóknak hatékonyabb növényvédelmi stratégiákat kidolgozni, előrejelzéseket készíteni a terméshozamra és az időjárás hatására, és optimalizálni az öntözést és a tápanyag-utánpótlást.

A műholdas adatokat továbbá a földhasználat tervezésére és a környezeti hatások nyomon követésére is fel lehet használni. Ezek az adatok segíthetnek a gazdálkodóknak a termőterületek tervezésében, a termőterületek bővítésének vagy a talajvédelemnek a tervezésében, és segíthetnek az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó hatások nyomon követésében és kezelésében.

Drónos adatgyűjtés

A monitorozó drónok használata egyre elterjedtebb a mezőgazdaságban, mivel lehetővé teszik a termőterületek gyors és hatékony felügyeletét, növényvédelmét, valamint az éréssel és a betakarítással kapcsolatos tevékenységeket. A drónok által készített légifelvételek és képek lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy gyorsan és pontosan vizsgálják meg a növények állapotát, az esetleges betegségeket és károkat, és az időjárás hatásait a termőterületeken.

A drónok által nyújtott adatok közé tartoznak például a talajnedvesség, a növényzet állapota, a tápanyagok jelenléte a talajban, valamint az időjárási körülmények, mint például a hőmérséklet, a páratartalom, a szél és a csapadék mennyisége. Az adatok segítségével a gazdálkodók hatékonyabbá tehetik a növényvédelmet, például időben felismerhetik a betegségeket és a kártevők jelenlétét, és azonnal cselekedhetnek a megelőzés vagy a kezelés érdekében.

A drónok továbbá lehetővé teszik a terméshozam és az érés folyamatának követését, ami segíti a gazdálkodókat abban, hogy időben és hatékonyan döntsenek a betakarítás idejéről és módjáról. Emellett a drónok használata segíthet a gazdálkodóknak az öntözés és a trágyázás optimalizálásában is, mivel az adatok segítségével pontosabban be lehet állítani az öntözési és trágyázási rendszereket a növények igényeinek megfelelően.